Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4245 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g mlodych kartofli,
100 g karczochow z puszki,
15 malych cebulek marynowanych,
10 korniszonow,
10 rzodkiewek,
5 zielonych oliwek,
kilka galazek zielonej pietruszki do przybrania.
Sos majonezowo-cytrynowy:
100 g majonezu,
3 lyzki soku cytrynowego,
1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej,
1 zabek czosnku,
1 lyzeczka brazowego cukru,
sol, pieprz.
1. Mlode kartofle jednakowej wielkosci wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda.
Zalac zimna, osolona woda. Gotowac tak, by sie nie rozsypaly. Odcedzic, ostudzic.
2. Karczochy, marynowane cebulki, korniszony i oliwki osaczyc na sicie. Rzodkiewki umyc. Korniszony pokroic w kawalki dlugosci 1 cm. Duze rzodkiewki
przeciac na pol, male pozostawic cale. Karczochy przeciac na polowki lub
cwiartki, oliwki drobno pokroic.
3. Przygotowac sos: czosnek rozetrzec z sola. Do majonezu dodac sok cytrynowy,
cukier, skorke cytrynowa, roztarty czosnek. Dobrze wymieszac.
4. Do miski wlozyc kartofle, cebulki, korniszony, rzodkiewki i karczochy. Zalac
sosem, wymieszac. Posypac oliwkami, przybrac zielona pietruszka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach