Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6814 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
100 g suchego makaronu,
250 g wedlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon),
50 g suszonych grzybow (tylko kapelusze),
1 cebula,
1 lyzka posiekanej pietruszki.
Sos ziolowy:
8 lyzek oliwy,
4 lyzki octu,
1 lyzeczka oregano,
1 lyzeczka tymianku,
1 lyzeczka bazylii,
sol, pieprz,
2 lyzki wywaru z grzybow.
1. Suszone grzyby dokladnie umyc, moczyc w zimnej wodzie 1 godz. Gotowac pod
przykryciem w 1 l wody przez 1 godz. Miekkie grzyby odcedzic, odsaczyc na
sicie. Zostawic 2 lyzki wywaru do sosu.
2. Ugotowac makaron w osolonej wodzie. Przeplukac zimna woda, odcedzic, ostudzic.
3. Cebule obrac, umyc, posiekac. Grzyby pokroic na paseczki. Szynke, bekon i
salami pokroic na plasterki, nastepnie na paski. Kabanosy pokroic na plasterki.
4. Przygotowac sos. Rozetrzec ziola z sola i pieprzem. Dodac ocet, oliwe i 2
lyzki wywaru z grzybow. Dokladnie wymieszac.
5. Do duzej miski wlozyc makaron, wedliny, grzyby, posiekana cebule, nastepnie
zalac sosem i wymieszac.
6. Przed podaniem przelozyc do salaterki. Posypac zielona pietruszka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach