Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3340 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 35 min.
350 g kielkow sojowych,
1 ugotowana piers kurza,
3 cebulki dymki,
1 lodyga mlodego selera,
1 lyzka bialego octu winnego,
2 lyzki sosu sojowego,
1 lyzka oleju sezamowego,
sol.
1. Cebulki obrac, umyc i drobno posiekac. Lodyge selera oplukac i pokroic w male kawaleczki. Kielki sojowe zalac wrzatkiem na 1 min. Przelac zimna woda,
odcedzic i osuszyc.
2. Z piersi kurzej zdjac skore. Mieso pokroic w cienkie paski.
3. Kielki sojowe wraz z cebula i selerem ulozyc w salaterce.
4. Sos sojowy polaczyc z octem, olejem sezamowym i szczypta soli, po czym dokladnie wymieszac. Wlac do salaterki z jarzynami, dobrze wymieszac i odstawic na 20 min.
5. Podawac przybrane paseczkami miesa.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach