Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6021 razy.
Czas przygotow. 35 min
2 male cebulki (szalotki),
3 lyzki octu winnego,
3 lyzki bialego, wytrawnego wina,
3 zoltka,
250 g masla,
galazka estragonu,
1/2 lyzeczki rozgniecionych ziaren bialego pieprzu,
sol.
1. Cebulki obrac, drobno posiekac. Do malego garnka wlac wino, ocet, dodac cebulki, galazke estragonu i rozgnieciony pieprz. Gotowac na malym ogniu, az
plyn odparuje do 2/3 objetosci. Zdjac z ognia, przecedzic, ponownie wlac do
garnka.
2. Garnek wstawic do naczynia z goraca woda, dodac zoltka, odrobine soli, ubijac trzepaczka, az sos zgestnieje. Nie doprowadzac do wrzenia, by zoltka sie
nie sciely.
3. Malymi porcjami dodawac maslo i ubijac, az caly sos nabierze jednolitej konsystencji. Niektore przepisy polecaja dodanie do sosu lisci laurowych, czosnku i tymianku. Pod koniec przygotowania mozna dodac swiezo pokrojony estragon i kilka kropli soku cytrynowego.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach