Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2842 razy.
Czas przygotow. 30 min.
5 zoltek,
2 lyzki masla,
125 ml wytrawnego bialego wina,
125 ml wody lub rosolu,
lyzka soku cytrynowego,
galka muszkatolowa, sol, bialy pieprz.
1. Maslo utrzec z zoltkami na puszysta mase.
2. Do malego garnka wlac wino i wode lub rosol. Dodac pieprz, sol, odrobine
galki muszkatolowej. Zagotowac.
3. W wiekszym garnku zagotowac wode. Wstawic garnek z winem i rosolem tak, by
nie dotykal wody. Powoli dodawac utarte maslo z zoltkami, ubijac trzepaczka
tak dlugo, az sos zgestnieje i zbieleje. Gotowac na bardzo malym ogniu i
uwazac, by sos sie nie zagotowal. Doprawic sola, pieprzem i ewentualnie sokiem cytrynowym. Jesli sos jest zbyt gesty, mozna dodac 1-2 lyzki przegotowanej wody. Biale wino mozna zastapic lyzka octu winnego wymieszanego z woda.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach