Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3152 razy.
KABACZKI:1-1,5 kg SÓL: CUKIER: ROSÓŁ:1 szklanka ŚMIETANA:1/2 szklanki MĄKA:1 czubata łyżka SER ŹÓŁTY:15 dag JAJKA:2 KONCENTRAT POMIDOROWY:2 łyżki CZOSNEK:2 ząbki BUŁKA TARTA:2-3 łyżki PRZYPRAWY: SIEKANA NATKA:3 łyżki
Uwagi: Zamiast kabaczków może być cukinia, rosół może być z kostki rosołowej, ser ma być tarty, ostry, przyprawy: pieprz, curry, czerwona sproszkowana papryka, oliwa.
Kabaczki obrać, przekrajać na pół, wydrążyć nasiona. Wrzucić na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody, z dodatkiem cukru. Jajka wbić do miski, dodać utarty ser, koncentrat pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i drobno posiekany czosnek. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotowane nadzienie włożyć do wydrążonych, obgotowanych kabaczków i ułożyć kabaczki przekrojem do góry na brytfannie. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zagotować rosół i do gorącego wlewać śmietanę, stale mieszając. Gdy się zagotuje, odstawić. Przyprawić solą i curry. Sosem zalać kabaczki i wstawić do piekarnika. Zapiec. Posypać natką. dodacie jakies fotografie potraw!!!!!! Nadesłał(a): rafal 2005-08-28 20:08:59