<- Kabaczek zapiekany z cebuląLista potraw z grupy: ZapiekaneKalafior pod beszamelem ->

PDF Drukuj

Kabaczki zapiekane w sosie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3152 razy.

KABACZKI:1-1,5 kg
SÓL:
CUKIER:
ROSÓŁ:1 szklanka
ŚMIETANA:1/2 szklanki
MĄKA:1 czubata łyżka
SER ŹÓŁTY:15 dag
JAJKA:2
KONCENTRAT POMIDOROWY:2 łyżki
CZOSNEK:2 ząbki
BUŁKA TARTA:2-3 łyżki
PRZYPRAWY:
SIEKANA NATKA:3 łyżki

Uwagi: Zamiast kabaczków może być cukinia, rosół może być z kostki rosołowej, ser ma być tarty, ostry, przyprawy: pieprz, curry, czerwona sproszkowana papryka, oliwa.

Kabaczki obrać, przekrajać na pół, wydrążyć nasiona. Wrzucić na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody, z dodatkiem cukru. Jajka wbić do miski, dodać utarty ser, koncentrat pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i drobno posiekany czosnek. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotowane nadzienie włożyć do wydrążonych, obgotowanych kabaczków i ułożyć kabaczki przekrojem do góry na brytfannie. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zagotować rosół i do gorącego wlewać śmietanę, stale mieszając. Gdy się zagotuje, odstawić. Przyprawić solą i curry. Sosem zalać kabaczki i wstawić do piekarnika. Zapiec. Posypać natką.

dodacie jakies fotografie potraw!!!!!!
Nadesłał(a): rafal 2005-08-28 20:08:59


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności