Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2974 razy.
80 dag kabaczka,
2 łyżki posiekanej zieleniny,
sól,
25 dag tartej bułki,
1/4 łyżeczki papryki,
3 cebule (20 dag),
5 łyżek masła,
4 jaja na twardo,
1 łyżka tłuszczu do naczynia
Kabaczek pokroić wzdłuż na 4 części, obrać ze skóry i po usunięciu pestek pokroić w poprzek na ćwierćplasterki grubości ok. 2 cm, posypać zieleniną, posolić, wymieszać. Odsypać 1 łyżkę tartej bułki, pozostałość wymieszać z papryką. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na 1 łyżce masła, nie rumieniąc. Jaja posiekać. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać 1 łyżka tartej bułki. Rozłożyć na dnie warstwę kabaczka, posypać tartą bułką, cebulą i jajami, posolić. Na tym położyć znów warstwę kabaczka, posypać bułką, cebulą, jajami itd. Górną warstwę powinna stanowić doprawiona tartą bułką posypaną wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 40 min. Bułka na wierzchu ma się zrumienić.