Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2970 razy.
Czas przygotow. 25 min.
150 ml oliwy,
2 lyzki orzeszkow pinii,
60 g swiezych listkow bazylii,
3 zabki czosnku,
100 g parmezanu,
sol.
1. Listki bazylii umyc, osuszyc, drobno pokroic razem z czosnkiem i sola. Tak
pokrojona zachowa swiezy zielony kolor.
2. Do mozdzierza wlozyc orzeszki pinii, dodac bazylie z czosnkiem, ucierac tak
dlugo, az powstanie gladka pasta o konsystencji kremu.
3. Ser zetrzec na tarce, dodac do pasty i nie przerywajac ucierania dolewac malymi porcjami oliwe. Gotowy sos powinien byc plynny. Jesli sos ma byc od razu uzyty, mozna dodac 2-3 lyzki wody, w ktorej gotowaly sie kluski. Orzeszki
pinii, bazylie, czosnek i sol mozna najpierw zmiksowac, a nastepnie utrzec w
mozdzierzu z serem i oliwa. Pesto mozna przechowywac w lodowce pokryte cienka warstwa oliwy przez 5-6 dni.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach