<- Forszmak dragomirskiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaFrykadele z polędwicy ->

PDF Drukuj

Fritto po emiliansku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2787 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
4 nieduze kotlety schabowe z kostka,
200 g poledwicy wolowej pokrojonej w plastry grubosci 1,5 cm,
2 obrane ze skory i pokrojone w plastry piersi kurczecia,
1 watrobka gesia pokrojona w plastry grubosci 1,5 cm,
1 srednia cukinia pokrojona w plasterki,
100 g brukselki,
2 cebule pokrojone w plastry,
1 rozmacone jajo,
100 g maki,
80 g tartej bulki,
sol, pieprz,
maslo i oliwa do smazenia,
plasterki cytryny, listki zielonej pietruszki i ostre czerwone,
marynowane papryczki.
Ciasto:
200 ml mleka,
150 g maki,
2 jaja,
sol.

1. Z podanych skladnikow sporzadzic geste ciasto nalesnikowe.
2. Kotlety wieprzowe zbic lekko tluczkiem, posolic, doprawic pieprzem, oproszyc
maka, po czym panierowac dwukrotnie w jaju i tartej bulce. Smazyc na masle
na zloty kolor. Poledwice osolic, doprawic pieprzem i oproszyc maka. Smazyc
po 2 min z kazdej strony na masle. Piersi kurczecia lekko osolic, zanurzac w
ciescie i smazyc na masle na zloty kolor. Watrobke osolic, doprawic pieprzem
oproszyc maka i smazyc krotko na masle. Cukinie osolic i obsmazac na oliwie.
Cebule smazyc na oliwie na zloty kolor. Brukselke umyc, obgotowac 8 min we
wrzacej, osolonej wodzie. Wyjac, osaczyc i obsmazyc na oliwie.
3. Gotowe skladniki trzymac w cieple, a po przygotowaniu wszystkich ulozyc je
na duzym polmisku. Przybrac plasterkami cytryny, listkami pietruszki i ostrymi, czerwonymi marynowanymi papryczkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności