<- Galaretka z głowy wieprzowejLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaGłowizna na kwaśno ->

PDF Drukuj

Galaretka z szynki z ziolami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2620 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 8 godz.
1 kg szynki peklowanej (nie wedzonej),
2 nozki cielece,
500 ml bialego wina,
5 cebul,
4 zabki czosnku,
2 lyzki octu,
3 peczki zielonej pietruszki,
2 peczki tymianku,
1 peczek estragonu,
sol, pieprz.

1. Nozki cielece oczyscic, umyc w cieplej wodzie. Szynke namoczyc, wyjac z wody, osuszyc, sparzyc wrzatkiem.
2. Do garnka wlac zimna wode i wino, wlozyc szynke, nozki, cebule, tymianek,
estragon i 2 zabki czosnku. Gotowac 2-3 godz. Widelcem sprawdzic, czy mieso
jest juz miekkie. Gdy jest zbyt twarde, dogotowac.
3. Szynke i nozki wyjac, ostudzic, pokroic w duza kostke. Wywar odcedzic, odparowac. Dodac ocet, zagotowac. Ostudzic, zdjac tluszcz z powierzchni galarety. Nastepnie galarete podgrzac, by sie rozpuscila.
4. Do ceramicznej formy wlozyc pokrojone nozki i szynke. Zalac polowa rozpuszczonej galarety. Zielona pietruszke i 2 zabki czosnku drobno pokroic. Gdy
galareta stezeje, ulozyc na niej pokrojony czosnek i pietruszke. Zalac pozostala ochlodzona, ale plynna galareta i wstawic do lodowki. Podawac z salata
i octem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności