Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2627 razy.
12-15 porcji. Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto kruche angielskie:
600 g maki,
80 g masla,
25 g smalcu,
1 jajo,
125 ml zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
jajo do smarowania ciasta.
Farsz I:
180 g pieczonej szynki,
500 g schabu wieprzowego,
3 srednie marchewki,
50 g luskanych orzechow pistacjowych,
500 ml bulionu,
20 g zelatyny,
1 lyzka malagi.
Farsz II:
500 g chudej wieprzowiny bez kosci,
240 g sloniny,
3 zabki czosnku,
lyzeczka tymianku, sol, bialy pieprz.
1. Make przesiac, dodac maslo, smalec i sol, posiekac nozem, mieszajac jednoczesnie z maka. Dodac rozmacone jajo i zimna wode, zagniesc ciasto. Uformowac kule, owinac w folie, wstawic na 1 godz do lodowki.
2. Mieso wieprzowe i slonine grubo posiekac. Wymieszac z posiekanym czosnkiem,
sola, pieprzem i tymiankiem. Schlodzic, zemlec i przetrzec przez sito. Pieczona szynke pokroic w kostke. Schab oczyscic z tluszczu. Marchewke obrac,
ugotowac, pokroic w slupki. Ochlodzona mase miesna wymieszac z szynka, marchewka i orzechami.
3. Forme pasztetowa wysmarowac maslem. Ciasto rozwalkowac na grubosc 4 mm. Wyciac 2 prostokaty, jeden do wylozenia formy, drugi mniejszy do przykrycia.
Wylozyc ciastem forme, napelnic do 1/3 farszem miesnym, w srodku ulozyc
schab i dopelnic forme pozostalym farszem. Przykryc ciastem, zlepic brzegi.
Wyciac w ciescie 2 otwory dla ujscia pary, wetknac w nie papierowe kominki.
Ciasto posmarowac rozmaconym jajem. Wstawic do ogrzanego do temp. 270żC piekarnika, piec 15 min, po czym temp. zmniejszyc do 200żC, piec 1 godz 15 min.
4. Po upieczeniu pasztet ostudzic. Z bulionu, zelatyny i malagi sporzadzic galarete i plynna wlac przez kominki na pasztet. Wstawic do lodowki. Po zastygnieciu galaretki, kroic ostroznie w plastry.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach