<- Podział mięsa wieprzowegoLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPoledwica wieprzowa na grzance ->

PDF Drukuj

Poledwica wieprzowa duszona z jablkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4120 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
600 g poledwicy wieprzowej,
1 lyzka maki,
1 lyzka oleju,
1 lyzka masla,
3 jablka,
1 cebula,
majeranek, sol.

1. Mieso oplukac, osuszyc, oproszyc sola i maka. Rozgrzac w garnku tluszcz,
wlozyc mieso, obsmazyc je, posypac majerankiem, dolac wody, tak by zakryla
mieso, dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 1 godz, uzupelniajac wygotowywujaca sie wode.
2. Obrac cebule, pokroic w krazki. Obrac jablka, usunac gniazda nasienne, pokroic w drobna kostke. Pod koniec duszenia cebule i jablka wlozyc do garnka
i dusic razem z miesem.
3. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac, a sos przetrzec przez sito, oproszyc maka,
osolic, wymieszac, gotowac kilka minut.
4. Poledwice pokroic w plastry, ulozyc na polmisku, polac sosem. Podawac z kartoflami, buraczkami i kwaszonymi ogorkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności