Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2605 razy.
Dla 4 osób:
10 dag masła
6 łyżek cukru
1/4 mleka
Ciasto drożdżowe:
1/2 kg mąki,
2 dag drożdży
1 i 3/4 szklanki letniego mleka
8 dag cukru,
szczypta soli
10 dag masła,
2 jajka
Sos:
3 jajka,
5 łyżek cukru,
sok z 1/2 cytryny,
skórka otarta z połowy cytryny,
1/4 l białego wina
Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku zagłębienie i włożyć w nie drożdże wymieszane z 1/2 szklanki letniego mleka, 2 łyżkami cukru i odrobiną mąki. Przykryć ścierecźką i odstawić. Po 15 minutach zaczyn wyrobić ź resztą mąki, resztą letniego mleka, cukru, 10 dag masła, jajkami i solą (ciasto zagniatać, aż pojawią się pęcherźyki powietrźa). Uformować knedle, przykryć je i odstawić, by wyrosły (powinny podwoić objętość). Rozpuścić 10 dag masła i lekko zarumienić w nim 6 łyżek cukru. Wlać mleko i ułożyć obok siebie knedle. Na garnku położyć wilgotną ścierecźkę i prźykryć szczelnie pokrywką. Knedle gotować 30 minut, nie odkrywając garnka. Składniki sosu ubijać na parze, aż sos zrobi się puszysty. Odstawić i ubijać jeszcze przez 5 minut.
Skomentuj Powiadom o komentarzach