<- Pulpety w sosie awgolemonoLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaRolada wieprzowa ->

PDF Drukuj

Rolada pegnitzka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2747 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
750 g schabu bez kosci,
150 g szpinaku w lisciach,
80 g cienko pokrojonej szynki wedzonej,
4 lyzki serka homogenizowanego,
4 lyzeczki ostrej musztardy,
peczek pietruszki,
peczek szczypiorku,
2 cebule,
1/2 ogorka,
marchew,
2 lyzki oleju,
30 g masla,
75 ml wytrawnego bialego wina,
1/8 l smietanki kremowki.

1. Ukroic 4 podwojne steki tzn. co drugi stek przecinac do konca, a poprzedzajacy nacinac. Steki rozlozyc, skropic woda i rozbic na plasko.
2. Kazdy kawalek miesa posmarowac musztarda i serkiem homogenizowanym. Polozyc
troche szczypiorku, posiekanej natki pietruszki, liscie zblanszowanego szpinaku, krazki cebuli, paski obranego, wypestkowanego ogorka. Posypac 1/2 utartej marchwi. Nastepnie mieso zrolowac, posypac pieprzem i zawinac w plastry
szynki.
3. Maslo rozpuscic w goracym oleju. Na tym tluszczu zrumienic dobrze rolady.
Dodac reszte krazkow cebuli, wiory marchwi i troche wina. Wstawic do ogrzanego piekarnika. Dusic pod przykryciem w 225-250żC ok. 20 min. Dodac reszte
wina oraz smietanke. Dusic bez przykrycia jeszcze 10-15 min. Po wyjeciu rolad sos zmiksowac, jezeli nie jest dostatecznie zawiesisty - zagotowac.
4. Rolady ulozyc na polmisku, polac sosem. Podawac z puree z ziemniakow i piwem frankonskim lub wytrawnym Rieslingiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności