Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2920 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3,5 godz.
750 g szynki surowej lub miesa od szynki,
120 g pomidorow,
200 ml smietany,
2 lyzki masla,
1/2 marchewki,
1/2 pietruszki,
1/2 selera,
1 lyzeczka maki,
5 ziaren bialego pieprzu,
1/2 liscia laurowego,
sol.
Nadzienie:
40 g sloniny,
150 g kielbasy serdelowej,
10 g grzybow suszonych,
10 g kaparow,
1/2 czerstwej bulki lub 40 g tartej bulki,
1 cebula,
1 jajo,
2 lyzki masla,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, rozciac wzdluz wlokien, tak by powstal szeroki, plaski plat.
Rozlozyc na desce, zbic lekko tluczkiem, ostrym nozem wyrownac brzegi, formujac ksztaltny prostokat. Osolic, a odciete kawalki miesa odlozyc.
2. Grzyby umyc, zalac zimna woda. Moczyc 2 godz. Ugotowac w wodzie, w ktorej
sie moczyly. Grzyby wyjac, a wywar przecedzic i zachowac. Drobno posiekac
cebule i udusic na masle. Przygotowac nadzienie: kielbase i kawalki odlozonego miesa zemlec razem z grzybami, slonina, namoczona i odcisnieta bulka.
Do zmielonej masy dodac uduszona cebule, kapary, jajo, sol i pieprz. Wyrobic
dokladnie lyzka.
3. Rozsmarowac nadzienie na placie szynki, zwiazac go ciasno i zasznurowac tak
jak baleron bawelniana nitka. Z wierzchu posolic. Pomidory sparzyc wrzatkiem. Usunac skorki i nasiona. Jarzyny obrac, umyc, drobno pokroic.
4. Mocno rozgrzac w rondlu maslo. Posypac mieso maka, obrumienic na masle.
Wrzucic do rondla jarzyny, pomidory i przyprawy. Podlac zachowanym wywarem z
grzybow, dusic pod przykryciem na malym ogniu przez 1 godz. Odparowany sos
uzupelnic wywarem z grzybow. Pod koniec duszenia wlac smietane, zagotowac.
5. Wyjac z szynki nitke. Pokroic w plastry, ulozyc na polmisku, polac przetartym sosem. Podawac z knedlami z bulki lub z gotowanych kartofli.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach