Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2308 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1 kg rostbefu bez kosci,
2 lyzki oleju,
1 zoltko,
1 zabek czosnku,
4 male cebulki szalotki,
1 lyzka maki,
2 lyzki tartej bulki,
2 peczki zielonej pietruszki,
1 peczek szczypiorku,
1 peczek majeranku,
4 galazki tymianku,
1 lyzeczka gorczycy w proszku,
1/2 lyzeczki estragonu,
1 lyzeczka rozmarynu,
1 lyzka ostrej musztardy,
sol, pieprz.
1. Mieso oczyscic z nadmiaru tluszczu, umyc i osuszyc. Zrumienic na goracym
tluszczu ze wszystkich stron. Oproszyc sola i pieprzem. Przelozyc na brytfanne, wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 220żC. Piec 30-40 min, polewajac kilka razy sosem z pieczenia.
2. Swieze ziola i cebulki oplukac, drobno pokroic. Wymieszac z suszonymi ziolami, zoltkiem, maka, roztartym czosnkiem, sola i pieprzem. Przykryc i wstawic
do lodowki na 30 min.
3. Upieczone mieso lekko ostudzic. Z jednej strony posmarowac musztarda i posypac tarta bulka. Nastepnie rozlozyc mase ziolowa i mocno przycisnac. Mieso
ponownie wlozyc do brytfanny i umiescic jak najwyzej w piekarniku lub pod
grillem. Piec 10 min.
4. Po wyjeciu pokroic w plastry grubosci 2 cm. Polac sosem z pieczenia i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach