Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4628 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5-3,5 godz.
1 l zsiadlego mleka,
125 ml gestej smietany,
1 lyzka soku cytrynowego,
2 jaja ugotowane na twardo,
150 g pieczonej cieleciny,
1 peczek botwiny,
1 ogorek,
1 peczek rzodkiewki,
1 peczek koperku,
4 cebulki dymki,
sol, cukier.
1. Botwine dokladnie umyc, lodygi i liscie posiekac. Zalac niewielka iloscia
wody, dodac lyzke soku cytrynowego, gotowac pod przykryciem 10 min.
Ostudzic.
2. Ogorek umyc, obrac, pokroic w kostke, posolic. Dymke i koperek oplukac i
grubo pokroic. Umyte rzodkiewki pokroic w cienkie plasterki.
3. Jaja obrac, pokroic na duze kawalki (2 cm). Pieczona cielecine pokroic w paseczki.
4. W duzym garnku (najlepiej kamiennym) ubic trzepaczka zsiadle mleko. W oddzielnym naczyniu ubic smietane, dodac do zsiadlego mleka i jeszcze przez
chwile ubijac. Nastepnie wlac ostudzona botwine z wywarem. Dodac pokrojone
ogorki, rzodkiewke, koperek, dymke i cielecine. Doprawic sola i cukrem. Wymieszac, wstawic do lodowki na 2-3 godz.
5. Przed podaniem chlodnik wymieszac. Do kazdej porcji dodac pokrojone jajka.
Chlodnik mozna przechowac w lodowce przez 3 dni.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach