Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2870 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
150 g migdalow,
1 glowka czosnku,
250 g czerstwej bulki pszennej,
75 ml oliwy,
3 lyzki octu winnego,
200 g winogron bez pestek,
1,5 l przegotowanej zimnej wody,
sol.
1. Czerstwa bulke pokroic na male kromki, okroic skorke, zalac zimna, przegotowana woda i moczyc 30 min. Osaczyc z nadmiaru wody.
2. Winogrona oplukac, oderwac z kisci i delikatnie zdjac skorke. Przelozyc do
miseczki.
3. Migdaly zalac wrzatkiem i odstawic na 5 min. Odcedzic i zdjac skorki. Czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac.
4. Obrane migdaly i czosnek utrzec w mozdzierzu lub w misce na jednolita mase.
Dodac osaczona bulke, oliwe i ocet. Zmiksowac i odstawic na 2 godz do lodowki.
5. Do ochlodzonej masy dolac bardzo zimna wode i mieszac tak dlugo, az masa nabieze konsystencji plynnego kremu.
6. Przed podaniem przelac chlodnik do miseczek i przybrac winogronami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach