Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5114 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
150 g goudy lub innego sera twardego,
40 g maki pszennej,
50 g masla,
1 l rosolu,
125 ml smietanki 18%,
1 zoltko,
2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
2 lyzki pokrojonego szczypiorku,
2 kromki chleba tostowego,
1 lyzka masla do grzanek,
sol, bialy pieprz.
1. Ser utrzec na tarce o duzych otworach. Chleb pokroic w kostke.
2. Make zasmazyc z maslem nie rumieniac, wlac zimny rosol, gotowac 8 min, stale
mieszajac, doprawic sola i pieprzem.
3. Ser wsypac do rosolu, mieszac, az sie rozpusci. Zdjac garnek z ognia, dodac
zoltko roztrzepane ze smietanka.
4. Pokrojona zielenine rozlozyc na talerze i wlac zupe. Podawac z grzankami
zrumienionymi na masle.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
hm, jakos strasznie słona mi wyszła..
a miało byc tak pieknie ;-(
nastepnym razem sprobuje 1 kostke chyba :P albo najwyzej poltorej :P albo ew. dolac troche wody juz pod koniec gdzies.. bo strasznie duzo odparowalo.
ale ogolnie chyba pyszniutka zupka, polecam :D Nadesłał(a): kinek <kinek[at]os.pl> 2006-09-18 16:09:11