<- Harira souiriaLista potraw z grupy: ZupaHolenderska zupa serowa ->

PDF Drukuj

Harira z grochem wloskim

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2850 razy.


Porcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 3 godz.
Bulion:
125 g baraniny lub cieleciny pokrojonej w kostke,
250 g grochuwloskiego wymoczonego przez 12 godz, i ugotowanego
w osolonej wodzie,
250 g malych obranych cebulek,
1/2 lyzeczki szafranu,
1 lyzeczka czarnego pieprzu,
1 lyzka masla,
sol.
Wywar z pomidorow (teduira):
750 g pomidorow,
1 maly peczek swiezej kolendry,
1 maly peczek zielonej pietruszki,
sok z 1 cytryny,
1 lyzka masla,
50 g maki,
sol.

1. W pojemnym rondlu ulozyc pokrojone w kawalki mieso. Zalac 1 l wody, osolic,
doprawic szafranem i pieprzem, dodac maslo, zagotowac, nastepnie gotowac ok.
1 godz. na malym ogniu. W polowie gotowania dodac cebulki.
2. Pomidory zmiksowac i przetrzec przez sito. W osobnym naczyniu zagotowac 2 l
wody. Dodac przetarte pomidory i lyzke masla, gotowac 15 min, po czym, ciagle mieszajac, dodawac stopniowo make rozrobiona w 125 ml wody.
3. Wywar zagotowac po czym przelac do rondla z bulionem. Dodac ugotowany groch,
posiekana zielona pietruszke i swieza kolendre. Doprawic ostatecznie sola i
sokiem cytrynowym i zagotowac raz jeszcze.
4. Zupe podawac bardzo goraca. Osobno podac suszone daktyle.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności