<- Hamburska zupa z węgorzaLista potraw z grupy: ZupaHarira z grochem wloskim ->

PDF Drukuj

Harira souiria

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3068 razy.


Czesc!
Nie jadlam tej zupy, wiec nie znam jej walorow smakowych.
Przepis znalazlam w ksiazce Kuchnia arabska.
1/4 kury
15 dag mlodej baraniny
2-3 lyzki masla
1 srednia cebula
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki
2 lyzki slodkiej papryki w proszku
1 lyzeczka zmielonego szafranu
sol, pieprz
1/4 szkanki wloskiego grochu i 1/4 szklanki ciemnej soczewicy lub 1/2 szklanki luskanego zoltego grochu
75 dag pomidorow
6 lyzek soku z cytryny
1/4 szklanki ryzu
1/4 szklanki maki
1 jajko

1. Wloski groch i soczewice lub zolty groch wyplukac, zalac na noc woda.
2. Mieso pokroic w kostke, kure podzielic na 4 czesci.
3. Pomidory sparzyc, obrac, drobno posiekac lub zmiksowac.
4. Maslo wlozyc do duzego, plaskiego rondla, rozgrzac na srednim ogniu, wlozyc mieso, posiekana cebule, zielona pietruszke, papryke, szafran, przyprawic sola i pieprzem, smazyc przez 5 min., czesto mieszajac.
5. Wlac 4 litry wody, dodac osaczone warzywa straczkowe, pomidory i sok z cytryny.
6. Gotowac pod przykryciem ok. 1 1/2 godz., dodac wyplukany, osaczony ryz, zamieszac, gotowac 10-12 min.
7. Tymczasem do malej miski wsypac make, mieszajac wlac tyle wody, aby powstala pasta o konsystencji smietany.
8. Maczna smietane wlac do wrzacej zupy, mieszajac gotowac 15 min.
9. Mieszajac zupe, umiescic nad nia jajko przeklute z obu stron ( dziurka dolna powinna byc wieksza), trzymac tak, czekajac, az jajko splynie do garnka, raz zamieszac.
10. Podawac natychmiast.
Propozycje dla 8 osob.
Uff, koniec.
Smacznego, jak wyprobujesz pochwal sie.
From: "Slawomir Kotulski" kot@iung.pulawy.pl

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności