<- Tradycyjny żurekLista potraw z grupy: ZupaWegierska zupa rybna ->

PDF Drukuj

Ucha

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4963 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1,2 kg oscistej ryby rzecznej (okon, pstrag, jazgarz),
1,6 kg lososia lub jesiotra,
2 cebule,
1/2 korzenia selera,
1 cytryna,
1 srednia pietruszka,
250 ml bialego wytrawnego wina,
12 ziaren pieprzu,
12 ziaren ziela angielskiego,
szczypta mielonego imbiru,
szczypta szafranu,
szczypta galki muszkatolowej,
kilka galazek swiezego koperku,
kilka galazek zielonej pietruszki,
2 lyzki kawioru czarnego do sklarowania bulionu,
sol, 2700 ml wody.
Pulpety:
400 g lososia,
1 cebula,
1 jajo,
200 g pszennej bulki,
1 lyzka maki,
1 lyzka masla,
3 ziarna ziela angielskiego,
pieprz.

1. Wypatroszone i dokladnie umyte drobne ryby umiescic w pojemnym naczyniu do
gotowania. Dodac obrana i pokrojona pietruszke, seler, pokrojona w cwiartki
cebule oraz przyprawy. Zalac woda i gotowac na wolnym ogniu przez 1 godz.
Czesto odszumowywac. Zdjac z ognia i przecedzic przez sito do innego naczynia. Lekko schlodzic.
2. Kawior przetrzec przez sitko. Dodac 2 lyzki zimnej wody i dokladnie wymieszac. Wlac do przecedzonego wywaru i stale mieszajac, ogrzewac na wolnym
ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze 5-7 min., dopoki
kawior nie wyplynie na wierzch, a wywar calkowicie sie sklaruje. Szumowiny
wraz z resztkami kawioru odrzucic, a wywar ponownie przecedzic.
3. 1,6 kg lososia lub jesiotra pokroic w dzwonka. Rybe na pulpety wyfiletowac i
drobno posiekac.
4. Bulke wymoczyc w wodzie, po czym odcisnac. Cebule upiec, nastepnie drobno
poszatkowac. Polaczyc z posiekana ryba, dodac bulke, sol i przyprawy, po
czym przepuscic przez maszynke. Z otrzymanej masy formowac kulki o srednicy
2 cm, ktore ugotowac w osolonym wrzatku (ok. 10 min).
5. Wywar zagotowac. Dodac pokrojonego w dzwonka lososia, wino, cytryne. Gotowac
15-20 min. Pod koniec gotowania osolic i dodac pulpety. Posypac zielona pietruszka, koperkiem i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Podobno to coś wspaniałego, ale nie spróbuje bo kosztuje ona majatek i ilość jest chyba dla plutonu wojska.
Nadesłał(a):


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności