Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 19979 razy.
Niewielki gÄ…siorek lub spora butelkÄ™ napeÅ‚nić dojrzaÅ‚ymi owocami derenia i zalać spirytusem 70ø tak, by byÅ‚y przykryte.
Naczynie szczelnie zakorkować i trzymać miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Spirytus zlać i przechować.
Przyrządzić syrop z 2 szklanek przegotowanej wody na 1 kg cukru. Zalać nim dereń, który pozostał w gąsiorku, zakorkować i trzymać przez miesiąc w cieple.
Po miesiącu odcedzić słodki płyn i połączyć ze spirytusem.
Nie gotować, gdyż pozbawi to nalewkę aromatu.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Ja po zlaniu pierwszego nalewu dereń zasypuję cukrem i po rozpuszczeniu zlewam wszystko razem do klarowania. Nie używam gąsiorków tylko duże słoje bo nie ma problemów z oczyszczeniem. Nadesłał(a): Janczar 2005-09-20 14:09:08
Kiedy jest najlepsza pora na zebranie owocow do Dereniowki? Nadesłał(a): 2006-06-28 13:06:25
RobiÄ™ tak jak Janczar
Owoce są dobre ok połowy sierpnia.Same opadają.Trzeba je codziennie zbierać. Nadesłał(a): staszek <staszekp@op.pl> 2006-08-20 07:08:27
Jak dlugo moze stac nalew spirytusowy ze wzgledu na pestki i ewentualnÄ… emisjÄ™ cyjanidow do roztworu jak w przypadku
"kwasu pruskiego" w wisniówce pestkowej? Nadesłał(a): Andrzej <qubraq@o2.pl> 2006-09-05 20:09:11
Dereniówka z takich składników jest `tępa` i kolorek taki nijaki . Proponuje dodanie na kg derenia 2 łyżki suszu czarnej jagody____kolorek oko pieści i bukiecik szlachetniejszy. Nadesłał(a): kuchareczek ci ja <**********> 2010-01-31 13:01:17