Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 16448 razy.
2 kg wisni
2.5 l spirytusu 70%
0.25 l syropu z cukru
0.25 l spirytusu 95%
Wisnie nalezy wydrylowac po czym piata czesc pestek wrzucic do nalewu, dodac spirytus 70% i macerowac ok 2-3 miesiecy.
Nie mozna jednak maceracji przedluzac ponad miare - grozi to rozkladem substancji bialkowych w owocach co moze doprowadzic do np. mysiego posmaku i zapachu.
Wlasnie dlatego nalewy owocowe robi sie spirytusem o steżeniu 70% - tzw. maceratem.
Natomiast co do pestek w wisniach - radze uwazac. jesli daje sie wisnie z pestkami - trzeba dosyc krotko macerowac.
Dluzsza maceracja moze spowodowac przejscie nadmiernej ilosci zwiazkow cyjanowych do nalewu - powoduje to zbyt silny zapach pestkowy, wodka staje sie "zygliwa" , po spozyciu moze pojawic sie zatrucie kwasem pruskim objawiajace sie silnymi bolami glowy.
Oczywiscie nalew z drylowanych wisni bylby dosyc pusty w smaku - dlatego tez w praktyce sporzadzajac nalewke wisniowa przygotowuje sie nalew na wisniach wydrylowanych w czesci a w czesci zawierajacych pestki lub tez sporzadza sie dwa nalewy - na owocach drylowanych i na niedrylowanych - daje to wieksza kontrole nad ostatecznym smakiem nalewki.
Po zakonczeniu maceracji nalew zlac, dodac syrop i spirytus 95% i odstawic na pare tygodni zeby sie przegryzlo.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
ciekawy przepis,jak wypróbuję zrobioną przez siebie nalewkę to komentarz będzię "podobny" do jej smaku. Nadesłał(a): a.Blejsz <aleksander.blejsz@neostrada.pl> 2006-06-08 21:06:51