Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8972 razy.
Na 25 zielonych włoskich orzechów nalać wrzącej wody, aby się sparzyły.
Po godzinie wodę odlać, nalać zimnej, w której orzechy, muszą poleżeć 3 godziny.
Po upływie tego czasu trzeba je pokrajać na drobne kawałki, dodać żółtej skórki (bez białego miąższu) z jednej cytryny.
Wrzucić tam jeszcze po 2 g goździków i gałki muszkatołowej i zalać 2 l czystego spirytusu.
Gąsior szczelnie zakorkować i pozostawić w spokoju przez 3 tygodnie.
Zlać płyn znad owoców, następnie zrobić syrop z 1 l wody i 1 kg cukru, przefiltrować, ostudzić i zimny zmieszać ze ściągniętym z gąsiora płynem.
Jeszcze raz przefiltrować i zlać do butelek.
Pić można po pół roku.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
A jest spirytus w tej nalewce??Ile??
Nadesłał(a): Edyta <edytaklu@interia.pl> 2006-06-21 11:06:03
pół roku czekać czy warto ??? Nadesłał(a): ziom <ziom@.pl> 2006-07-01 10:07:06
Bardzo palący jest po takim długim macerowaniu. Ja trzymam tylko 1 tydzień a później przegryza się bez orzechów. Nadesłał(a): 2006-08-20 16:08:34