<- Nalewka na wiśniachLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka owocowa "Ułanka" ->

PDF Drukuj

Nalewka na zielonych orzechach i cytrynie

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8915 razy.


Na 25 zielonych włoskich orzechów nalać wrzącej wody, aby się sparzyły.
Po godzinie wodę odlać, nalać zimnej, w której orzechy, muszą poleżeć 3 godziny.
Po upływie tego czasu trzeba je pokrajać na drobne kawałki, dodać żółtej skórki (bez białego miąższu) z jednej cytryny.
Wrzucić tam jeszcze po 2 g goździków i gałki muszkatołowej i zalać 2 l czystego spirytusu.
Gąsior szczelnie zakorkować i pozostawić w spokoju przez 3 tygodnie.
Zlać płyn znad owoców, następnie zrobić syrop z 1 l wody i 1 kg cukru, przefiltrować, ostudzić i zimny zmieszać ze ściągniętym z gąsiora płynem.
Jeszcze raz przefiltrować i zlać do butelek.
Pić można po pół roku.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
A jest spirytus w tej nalewce??Ile??
Nadesłał(a): Edyta <edytaklu@interia.pl> 2006-06-21 11:06:03

pół roku czekać czy warto ???
Nadesłał(a): ziom <ziom@.pl> 2006-07-01 10:07:06

Bardzo palący jest po takim długim macerowaniu. Ja trzymam tylko 1 tydzień a później przegryza się bez orzechów.
Nadesłał(a): 2006-08-20 16:08:34


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności