Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6272 razy.
Kilkunasto litrowy gÄ…sior napeÅ‚nić jakimkolwiek jagodami, zalać spirytusem o mocy 70ø i trzymać na sÅ‚oÅ„cu przez 2 tygodnie.
Po upływie tego czasu (jagody powinny zbieleć).
Zlać spirytus i zalać nim odpowiednio mniejszą porcję świeżych jagód tego samego gatunku.
Gdy nalewka dobrze naciągnie po raz drugi, przefiltrować ją przez flanelowy woreczek i na każdy litr odmierzyć ok. 0,5 kg cukru.
Płyn wlać do sporego garnka lub rondla, zaznaczyć wewnątrz naczynia poziom płynu, wsypać utłuczony (miałki) cukier i gotować na niewielkim płomieniu pod przykryciem, dopóki nalewka nie wróci do poprzedniej ilości; co pewien czas należy zatem sprawdzać jej poziom, czyniąc to bardzo ostrożnie, ze względu na bliskość palnika gazowego!
Gdy ostygnie, zlać do mniejszych naczyń, a po 10 dniach (w tym czasie zanieczyszczenia powinny opaść na dno) przelać butelek.
Pozostałość można pić, ale płyn trzeba uprzednio przefiltrować przez bibułę.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Trzeba nieźle się narąbać żeby ułożyć taki przepis.
..."jakimikolwiek jagodami"... ????
..."odpowiedno mniejszÄ… porcjÄ™"... ???
..."gotować .. dopuki nalewka nie wróci do poprzedniej ilości"...
I wdychać opary znad garnka (odparowuje spirytus o mocy ok 70%) a potem układać takie przepisy. Nadesłał(a): Zag 2006-01-24 21:01:25
zgadza się , to już kolejny świetny przepis tego autora w którym gotuje spirytus masakra Nadesłał(a): romek <romek_990@o2.pl> 2010-04-17 20:04:24