Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 27894 razy.
5 kg dojrzałych wiśni (wybrać owoce "czarne") oczyścić z ogonków, umyć w zimnej wodzie, wsypać do dużej butelki tak, aby napełnić ją w 2/ 3 pojemności, zalać 6 l czystego spirytusu (oczywiście ilości spirytusu i wiśni można odpowiednio zmniejszyć), szczelnie zakorkować i pozostawić w spokoju przez 2 tygodnie.
Zlać nalewkę, wsypać do wiśni 2 kg cukru i zalać wódką (45%).
Pozostawić w spokoju przez 2 tygodnie.
Po upływie tego czasu zmieszać oba płyny, zlać do butelek, zakorkować i trzymać w chłodnym miejscu.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
zajebisty sposób na zawieranie nowych znajomości Nadesłał(a): 2006-06-19 13:06:12
nareszcie znalazłam konkretny przepis na wiśniówke :)
niemożebne dzięki Nadesłał(a): anais <amarige@poczta.onet.pl> 2006-08-29 19:08:19
błąd w sztuce. Po zlaniu spirytusu nalży zalać wódką 45 % na 3 tygodnie. Po zlaniu wódki dodać cukier - 2 kg - na 2-3 tygodni. FINAŁ to zmieszać spirytus + wódka + sok, dodać 1 l rumu i... zapomniec na rok. Po roku wspaniała nalewka !!!! Nadesłał(a): kotek <d@gmeil.com> 2007-07-24 17:07:14
Mam pytanie, ile nalezy wlac wodki do wisni?
Czy po zlaniu obu plynow wisniowka powinna lezakowac kilka miasiecy przed degustacja? Nadesłał(a): Archi 2008-08-29 11:08:58