Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 11461 razy.
1l spirytusu, 0,4l wody przegotowanej, 0,5l soku z wydrylowanych wiśni (otrzymuje się go z ok. 1,5 kg wiśni wyciśniętych w woreczku płóciennym), 0,4 kg cukru i 1,5 g kwasku cytrynowego zagotować razem.
Można również przygotować nieco inny zestaw składników: 0,5 kg prawdziwego miodu, 1,5 g kwasku cytrynowego i 0,2l wody, dla koloru - pół szklanki bardzo mocnej esencji herbacianej lub karmel z łyżeczki cukru.
Po zagotowaniu odstawić na miesiąc, przefiltrować, rozlać do butelek o objętości 0,5l lub większych, zakorkować i położyć w pozycji poziomej na 2 - 3 miesiące.
Ostrożnie zlać nalewkę znad osadu (tworzy się on takie na bocznych ściankach) do butelek o objętości 0,5l i mniejszych.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
ta jasne nie ma jak gotować spirytus Nadesłał(a): romek <romek_990@o2.pl> 2010-04-17 20:04:34