<- Nalewki - Wiśniówka #3 (mocna)Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNapój Kasztelański ->

PDF Drukuj

Nalewki - Wyborna (mocna nalewka deserowa)

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7114 razy.


Przygotowując tę nalewkę, należy wybrać bardzo słodkie i bardzo dojrzałe czereśnie. Wymyć je, usunąć szypułki, wydrylować.
Wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem 70 tak, by przykrył owoce. Gąsior trzymać w zaciemnionym miejscu przez 10 dni, potem zlać nalewkę do butelek, zakorkować je szczelnie i trzymać w chłodzie przez kilka miesięcy.
Im dłużej nalewka stoi - tym jest smaczniejsza.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Chyba lepiej by było gdyby nalewka macerowała się dłużej niż 10 dni, np 1 lub 2 miesiące
Nadesłał(a): Heniek <werkpol@neostrada.pl> 2006-08-01 16:08:32


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności