<- Nalewki - Wyborna (mocna nalewka deserowa)Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNiespodzianka (napój) ->

PDF Drukuj

Napój Kasztelański

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6170 razy.


330 ml piwa,
2 dag tartego razowego chleba,
7 dag cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
5 dag rodzynków,
25 ml soku z cytryny,
5 dag cytryny

Piwo 200 ml podgrzać do temperatury 50 C, zalać tarty razowy chleb i pozostawić na 30 min.
Następnie pozostałe piwo zagotować z cukrem i połączyć z winem, opłukanymi rodzynkami, sokiem z cytryny oraz przecedzonym piwem, ochłodzić.
Podawać w szklaneczkach z plasterkami obranej cytryny.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności