<- Ciasto z marchwiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto z owocami 1 ->

PDF Drukuj

Ciasto z okruchów

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4567 razy.


Czerstwe ciasto drożdżowe, biszkoptowe, piernik (łącznie 30 dkg)
25 dkg masła roślinnego lub margaryny
2 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao
1 łyżka soku cytrynowego lub kwasek cytr.
olejek rumowy

1/3 szkl. cukru zagotować z taką samą ilością wody, Wystudzić, dodać zapach rumowy. Pokruszone czerstwe ciasto skropić syropem. W misce na parze ubić jajka z pozostałą ilością cukru, przestudzić. Utrzeć masło lub margarynę, dodawać masę jajeczną, kawę lub kakao, resztę aromatu. Do masy wyłożyć przygotowane ciasto, starannie wymieszać. Wyłożyć masę na okrągły półmisek, nożem zwilżonym letnią wodą - wygładzić powierzchnię. Można ten torcik posypać mieloną kawą lub tarta czekoladą. Schłodzić.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności