<- Makowiec 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMakowiec bez ciasta ->

PDF Drukuj

Makowiec - przepis Cioci Anieli

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8167 razy.


ciasto drożdżowe:
2 kg mąki
1/2 kg masła
1/2 kg cukru
ok. 1/2 l mleka
1/4 kg drożdży
1 pojemnik śmietany
14 - 16 żółtek
rodzynki, zapach, masło do smarow. blach

mak:
1 kg maku
białka z ciasta, 2 słoiki skórki pomarańcz. miód, cukier, zapachy, orzechy, rodzynki wg uznania

Zrobić zaczyn z letniego mleka, drożdży, cukru i odrobiny mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Zagnieść ciasto. Dodać zapachy i rodzynki, zostawić do wyrośnięcia.
Mak i skórkę pomarańczową zemleć 2 razy w maszynce z małym sitkiem. Doprawić do smaku w/w składnikami.
Na końcu dodać białka (nie pianę).
Wałkować placki, smarować makiem.
Piec w 180st.C ok. 1 godzinę.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności