W dużym garnku z uchwytem rozpuścić tłuszcz.
Przesiać mąkę na papier.
Mleko i sól dodać do tłuszczu, zagotować. Wsypać mąkę i wymieszać krótko trzepaczką. Ciasto mieszać drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i odklei się od dna.
Garnek zdjąć z płyty.
Dodać 1 jajko i dobrze ucierać.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do schłodzenia.
Dodać proszek do pieczenia i kolejne jajko i dobrze wymieszać.
Ciasto włożyć do szprycki i wycisnąć 8 grudek na natłuszczoną blachę.
Piec ok. 30 min. przy temp. 225 st.C.
Zostawić na 10 min do wysuszenia.
Jeszcze ciepłe należy przekroić.
Ostudzone ptysie napełnić bitą śmietaną z cukrem waniliowym.