Połowę tej mieszaniny wsypać do natłuszczonej masłem tortownicy lub prodiża i wyłożyć na to 1 kg jabłek obranych i poszatkowanych i znów nasypać trochę mieszaniny.
Kto lubi może jabłka posypać cynamonem, cukrem waniliowym lub drobniutko pokrojoną skórką pomarańczową.
Na suche składniki, na wierzch kładziemy wiórki z 3/4 kostki masła, lub margaryny.
Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 1/2 godziny.
Szarlotka naprawde łatwa do przygotowania, tylko trzeba zmodyfikować troche przepis, a mianowicie o wiele wiele mniej cukru jak nie chcemy nabawić się cukrzycy, bo jak damy 1 szklankę cukru to wychodz nam lepik i naprawde trzeba być twardym aby zjesć porcję szarlotki, ale jak zmniejszymy cukier do 1/2 szlanki cukru to palce lizać.
Ps. Jak ktoś lubi bardzo ale to bardzo słodką szarlotkę to proszę nie zmieniać przepisu innym polecam zredukować cukier o połowę
Nadesłał(a): Mario <Mjedruc@wp.pl> 2006-07-24 16:07:43
Wspaniałe. Korzystamy od kilku lat. Nadesłał(a): nieznany <qwerty@abcd.com> 2012-11-18 19:11:34