<- TORT TOFFILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort truskawkowy z bita smietana ->

PDF Drukuj

Tort truskawkowy

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4985 razy.


1 duże pudełko biszkoptów
3/4 niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg cukru (drobnego)
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny

Źelatynę zmiękczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, tworząc dookoła rant z połówek biszkoptów.
Ubić sztywną pianę z białek, po czym ubijając dodawać po trochu cukru, a na końcu szklankę pokrojonych drobniutko truskawek i żelatynę. Ubijać jeszcze chwilę, wyłożyć różową pianę na biszkopty.
Cały wierzch piany przykryć ustawionymi pionowo truskawkami, sparzonymi wrzątkiem na sitku.
Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia piany.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności