<- Śledzie w śmietanieLista potraw z grupy: RybyŚledzie w zaprawie korzennej 2 ->

PDF Drukuj

Śledzie w zaprawie korzennej

Dodano: 2000-08-11 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3738 razy.


Swietne sledzie wychodza jesli sie je samemu zasoli. To znaczy trzeba kupic swieze, oprawic odpowiednio, zasypac dobra "Przyprawa do piernikow" oraz odpowiednia iloscia soli. Sa dobre po paru tygodniach.
Kiedys takie zrobilam i byly swietne ale Bardzo pracochlonne. Po zasoleniu trzeba je odmyc z soli i zalac olejem na 2 do 3 dni trzymajac w lodowce.
Alternatywa dla bardziej niecierpliwych (nieco gorsza w smaku) jest taka: trzeba kupic solone matiasy, ale koniecznie takie, ktore byly zasolone bez wspomagania octem! odplukac z soli kilka razy (tak do smaku), odsaczyc dobrze, zasypac Przyprawa, przelozyc paroma krazkami cebuli i zalac olejem. Po dwoch dniach w lodowce sa dobre zas po paru dniach (jezeli dotrwaja) sa swietne.
Wazna jest jakosc przyprawy, ktora nie powinna zawierac maki i byc bardzo korzenna.
Smacznego
Beata
From: Beata Szafranek <bea@chemik.chem.univ.gda.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności