Kaczke po umyciu podzielic na czesci i lekko natrzec sola. Z pomaranczy i cytryny wycisnac sok, wlac do szklanki wina. Ananasa pokroic w drobna kosteczke zostawiajac sobie cos do przyosdobienia kaczki.
Kaczke wlozyc do naczynia zarodopornego odpornego wlac 1/2 porcji wina wymieszanego z sokiem pomaranczowym i cytrynowym wsadzic do goracego piekarnika (okolo 180 - 200 stopni).
W czasie pieczenia kaczki pozstala czescia soku z wine kaczke bardzo czesto polewac. Jak zacznie mieknac wrzucic ananasa, mozna dodatkowo wrzucic czastki pomaranczy, dodac skorke pomaranczowa i wlac reszte wina z sokiem.
Piec dalej, az do momentu gdy mieso bedzie miekkie nie zapominajc o polewaniu miesa sosoem ktory znajduje sie w naczyniu.
Po upieczeniu kaczki wylozyc na polmisek, przybrac ananasem i pomaranacza.
Sos powstaly przy pieczeniu kaczki wraz z anansem i pomarancza podawac osobno w sosjerce.
Smacznego
S K R Z A C I K
From: "Skrzacik" <skrzacik@mega.com.pl> A jakie wino do tej kaczki zaproponuje autor przepisu? Wino do popijania oczywiście... Nadesłał(a): pirek <piropos1@wp.pl> 2006-04-07 12:04:06