<- GulaszowaLista potraw z grupy: ZupaGulaszowa-wykwintna ->

PDF Drukuj

Gulaszowa 2

Dodano: 2000-08-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6333 razy.


Zupe gulaszowa robie od jakiegos czasu i podobno jest dobra (tak twierdzi moja zona)
Jest to przepis z wykorzystaniem "gotowcow".......:
40 dag miesa gulaszowego wolowego (takie rozne skrawki)
40 dag miesa gulaszowego wieprzowego
40 dag kielbasy
3-4 cebule
1 opakowanie mrozonego Paprykarza (np. Hortexu - chyba najlepsza kompozycja)
1 opakowanie Fixa Knorra "Sos do gulaszu" lub "Zupa gulaszowa"
koncentrat pomidorowy (kilka lyzek) lub swieze pomidory (ale tylko sierpniowe lub wrzesniowe)
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (np. Egri Bikaver)
kostka rosolowa
przyprawy (wg uznania, np: bardzo duzo papryki slodkiej, mniej papryki ostrej, sporo pieprzu czarnego, nie za duzo soli, czosnek (swiezy! do zupy, suszony do miesa) bazylia majeranek
Mieso pokrjone w drobne kawalki (bez kielbasy) przyprawic obficie papryka, pieprzem i czosnkiem, odstawic na troche; potem obsmazyc na silnym ogniu 5 min;
w miedzyczasie cebule zrumienic na zloto na oleju;
Do garnka wrzucic paprykarz, czosnek swiezy, kostke rosolowa, koncentrat pomidorowy, kilka ziaren pieprzu i zalac to woda (ilosc wg uznania, tak zeby zupa byla gesta); zagotowac a nastepnie dodac obsmazone mieso i cebule,
gotowac to wszystko ok 1/2 godz; Nastepnie dodac rozrobiony w wodzie Fix, kielbase i przyprawy (uwaga na sol - nie za duzo!!) i gotowac to conajmniej tyle ile jest w przepisie na opakowaniu Fixa.
Jezeli uznamy ze konsystencja jest za gesta mozna jescze dodac wody.
Na ok 5 minut przed koncem gotowania dodac wino.
Podawac bardzo gorace z pieczywem i winem albo woda do popijania...
pozdrawiam
Wojtek
From: "Wojciech Peczula" <kirawira@friko3.onet.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności