Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2163 razy.
30 dag śledzi wędzonych,
1 kg ziemniaków,
2 cebule,
5 dag żółtego sera typu cheddar,
1/2 szklanki śmietany,
2 łyżki oleju,
pół pęczka natki pietruszki,
pieprz,
sól.
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w
plastry. Ze śledzi zdjąć skórę i usunąć ości, a filety
rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać
i pokroić w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia
rozprowwadzić olej i ułożyć warstwami : ziemniaki, kawałki śledzia i cebulę. Każdą warstwę posolić i popieprzyć.
Zalać potrawę śmietaną i posypać startym serem.
Zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temp. 190 st.C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Skomentuj Powiadom o komentarzach