Dodano: 2000-08-29 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2844 razy.
liscie oberwane z dorodnego krzaczka bazylii
pare lisci jakiegos innego ziola np rozmarynu
pól szklanki oliwy ekstra vergine (ale mozna zastapic inna)
ok. 15 czarnych drylowanych oliwek
4 lyzki luskanego slonecznika
3/4 szklanki sera zoltego (najlepsza gorgonzola - ale mozna uzyc inny, nawet goude)
dwa ziarenka luskanego kardamonu
zabek czosnku
sol, pieprz do smaku
Wszystkie skladniki wrzucam do melaksera i przerabiam na mase. Ale tak, by zostaly roznej wielkosci kawaleczki.
Gotuje paczke makaronu "al dente". Po odcedzeniu dodaje do goracego makaronu pesto i mieszam.
NIE GOTOWAC.
Podaje w garnku na stol.
Pesto mozna trzymac w lodowce przez dwa tygodnie (swietne na wypadek niespodziwanych gosci).
Wazne, by pamietac, ze pesto nie nalezy gotowac.
smacznego!
anka
From: Anna Plewicka <panka@eskadra.com.pl>