Dodano: 2000-08-31 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4306 razy.
czas przyg: 00:20,
czas gotowania: 01:00,
czas oczekiwania przed podaniem: 01:00,
deser:--tak
możliwość wcześniejszego przygotowania :--tak,
przechowywanie: w temperaturze pokojowej
zamrażanie:--tak,
podgrzewanie: w piekarniku.
propozycje podania: Chleb bananowy to smaczne i zdrowe danie, wyśmienite zarówno jako przekąska, jak i deser.
uwagi: Ten przepyszny chleb będzie z pewnością smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz zmieniać ten przepis, dodając różne przyprawy, takie jak ziele angielskie, goździki czy gałka muszkatołowa. Podobnie jak w przypadku chlebów warzywnych, np. z cukini, chleb bananowy zachowuje świeżość przez ponad tydzień.
SKŁAD:
MĄKA 2 szkl. lub po jednej szklance mąki pszenno-razowej i pszennej/290 g
Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sól 1/2 łyżeczki
niesolone MASŁO 115 g
CUKIER 3/4 szkl/180 g
JAJKA 2
Bardzo dojrzałe BANANY 3-4
MLEKO 1/3 szkl/75 ml
Skórka z 1/4 CYTRYNY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C.
Wymieszaj w misce mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól. Rozgnieć widelcem banany. Ubijaj cukier, jajka i masło, aż powstała masa zacznie się pienić. Dodaj mleko i wymieszaj z mąką. Dodaj banany, skórkę z cytryny i dobrze zmieszaj.
Uwaga: wszystkie składniki należy umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
Wysmaruj formę (Blacha do pieczenia chleba, 23cm x 13 cm) tłuszczem i nałóż do niej gotową masę. Piecz w piekarniku przez około 60 minut.
Sprawdź patyczkiem czy chleb bananowy jest już dobry. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj lekko ciepły.
SMACZNEGO,
Przepis z programu YDP "Wegetariańskie przysmaki".
GAGA
From: "Gaga" <gagusia@zeus.polsl.gliwice.pl>