<- Ogólne uwagiLista potraw z grupy: PrzetworyOgórki kiszone ->

PDF Drukuj

Ogórki ala chilli (na ostro)

Dodano: 2004-09-24 12:16:14
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 41620 razy.


5 kg ogórków gruntowych
1 paczka chilli (w proszku)
8 łyżek soli
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
1 kg 40 dkg cukru
3 główki czosnku


Ogórki (nie obierać ze skórki) pokroić grubo w plastry i zasypać solą na 6 godzin - wymieszać.
Po 6 godzinach odlać wodę i zasypać ogórki chilli – wymieszać.
Olej podgrzać do wrzątku i zalać ogórki. Cukier z octem zagotować i zalać ogórki. Dodać pokrojony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na 12 godzin – mieszać. Po 12 godzinach rozłożyć do słoików, resztę zaprawy (to co zostanie) wylać. Nie trzeba pasteryzować.


Nadesłał: magda <>
Mozna tez robic tak jak zwykle korniszony z tym ze do kazdego sloika trzeba dodac po 1 szt. calej papryczki chili suszonej na sloncu. W zeszlym roku mialem taka przywieziona z wegier- w tym roku choduje na paprapecie i susze - zobaczae co z tego wyjdzie. W kazdym badz razie przy konsumpcji poci sie glowa i wlosy staja deba--mniam, mniam...
Nadesłał(a): mszyma <mszyma@op.pl> 2005-08-12 13:08:00

tu miema co komentowac to trzeba sprobowac sam to tworze jest super ja ogory kroje wzdluz ale to nic nie zmienia reakcja jest ta sama wszystko staje deba
Nadesłał(a): arkady 2005-10-11 10:10:43

ja reszte zaprawy nie wylewam tylko zlewam do malych sloiczkow (po koncentracie pomidorowym)tez zagotowuje i mozna uzywac do surowek obiadowych np: z kapusty pekinskiej itp..wedle gustow i smakow...ogorki sa swietne:))..ostroznie z chilli!! pozdrawiam
Nadesłał(a): Sylwia z Sosnowca:)) 2006-08-24 13:08:20

Przed godziną zrobiłam. Za 10h ładuję w słoiki. Jadłam je już rok temu u znajomych. Są rewelacyjne! Doskonałe do kanapeczek jak i mocnych trunków :) Robię pierwszy raz, ciekawe czy wyjdą jak te znajomych.
Nadesłał(a): Gosia 2007-07-31 14:07:11

Ja nazywam te ogórki "PIEKIELNE"
Nadesłał(a): Andrzej <hlad@wp.pl> 2009-02-06 19:02:16

Te ogóry to rewelacja Jem je już od kilku lat... A ostatnio zrobił je samodzielnie mój syn dwudziestoletni, który je pochłania prawie ze słoikami I powiem szczerze, ze jego ogórków nic nie pobije Tyle serca w nie włożył
Nadesłał(a): Marzena <marzmarg@interia.pl> 2010-06-02 18:06:04

"podgrzać do wrzątku"???, olej szybciej się zapali niż zagotuje, tu jest jakaś pomyłka.
Nadesłał(a): korto1 2011-06-16 22:06:52


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności