PORCJA NA 2-3 osoby (w zaleznosci od kalafiora) 30 min
czas: 30 min
1 kalafior
100 g szynki konserwowej
100 g zoltego sera
2 lyzki masla
2 lyzki maki
300 - 400 ml mleka
galka muszkatulowa,sol, pieprz
z kalafiora wycinamy glab dzielimy na rozyczki i gotujemy na polmiekko.
Dno malych zaroodpornych miseczek wykladamy plastrami szynki, na niej ukladamy kalafior, polewamy beszamelem i posypujemy odrobina zoltego sera.
Zapiekamy w piekarniku przez 20-30 min w temp 180 stopni (az ser i beszamel ladnie sie zrumiena).
Beszamel: rozpuszczamy w rondelku 2 lyzki masla, wrzucamy make, i gdy tylko maka wchlonie maslo wlewamy powoli mleko, ciagle mieszajac, by nie doprowadzic do zagotowania, czekamy az zgestnieje. W miedzyczasie dodajemy pieprz, sol, i galke muszkatulowa do smaku
Plastry szynki mozna tez pokroic w kwadraciki i posypac nia kalafiory przed polaniem beszamelem - wedle uznania