<- Kalafior pod beszamelemLista potraw z grupy: ZapiekaneKapusta kołoszwarska ->

PDF Drukuj

Kalafior zapiekany z pieczarkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3404 razy.


2 kalafiory (100 dag),
sól,
cukier,
25 dag pieczarek,
3 łyżki masła,
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
2 łyżki posiekanej zieleniny,
3 pomidory (25 dag),
2 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
2 łyżki ketchupu

Kalafiory oczyścić, opłukać w wodzie zakwaszonej octem. Włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia na półmiekko (10 min), osączyć. Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć, pokroić na plasterki, poddusić 5-10 min. na 1 łyżce masła. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem. Jeden z kalafiorów położyć głąbem do spodu na środek naczynia. Drugi podzielić na cząstki, wymieszać z pieczarkami i połową zieleniny, posolić, rozmieścić wieńcem wokół kalafiora w naczyniu. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube cząstki, ułożyć na wieńcu. Masło (2 łyżki) roztopić, rozmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić z ognia, wlewać powoli zimne mleko mieszając trzepaczką, posolić, zagotować mieszając. Wymieszać z ketchupem. Polać kalafior. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Posypać pozostałą zieleniną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności