<- Kalafior zapiekany z pieczarkamiLista potraw z grupy: ZapiekaneKapusta nadziewana ->

PDF Drukuj

Kapusta kołoszwarska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1814 razy.


1 kg kwaszonej kapusty,
3 cebule,
15 dag wędzonego boczku
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,
1 szklanka ryżu,
1 szklanka śmietany,
sól, pieprz

Kapustę lekko przepłukać, dodać szklankę wody, boczek i ugotować. Jeszcze niezupełnie miękka odstawić z ognia. Ugotować również ryż na sypko. Nazajutrz cebulę pokrojoną w krążki podrumienić w tłuszczu, dodać kapustę lekko odciśniętą z soku, boczek pokrojony w kostkę chwilę smażyć Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na cienkie kawałki. Wszystkie składniki (ryż, kapusta, kiełbasa) podzielić na trzy części, po czym w rondlu wysmarowanym tłuszczem układać je warstwami: najpierw ryż, następnie kiełbasę i kapustę. Każdą warstwę posypać przyprawami i skropić śmietaną. Po napełnieniu wstawić rondel do gorącego piekarnika i zapiekać przez godzinę.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Właśnie zrobiłam tą kapustę - rewelacja.Jedyna modyfikacja jaką zrobiłam to dałam troszkę więcej(tak z 35 dkg) boczku wędzonego.Naprawdę godna polecenia.
Nadesłał(a): Ewa <zgewa@poczta.onet.pl> 2005-09-07 12:09:44


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności