Masa budyniowa:
1/2 litra mleka,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
25 dag masła,
ok. 1 – 2 łyżki kakao,
1 cytryna.
Masa z serków homo:
2 serki homo,
2 galaretki wiśniowe.
Pozostałe składniki:
banany,
4 galaretki,
kiwi, ananasy oraz inne owoce.
Biszkopt jasny - wykonanie:
Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, na końcu dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, lekko wymieszać, wlać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blaszkę, upiec.
Biszkopt ciemny - wykonanie:
Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, na końcu dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia oraz kakao, lekko wymieszać, wlać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blaszkę, upiec.
Masa budyniowa - wykonanie:
Pół szklanki mleka pozostawić do rozmieszania, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać rozrobioną mąkę pszenną i ziemniaczaną w ½ szklanki mleka, jeszcze chwilę gotować, następnie ostudzić. Do roztartego masła dodawać po łyżce ostudzonej masy budyniowej ciągle ucierając. Masę podzielić na dwie równe części do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej kakao, wymieszać.
Masa z serków homo - wykonanie:
Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Gdy galaretki ostygną, ale nie stężeją, łączymy je z serkami, powoli wlewając.
Kolejność warstw:
Na ostudzony jasny biszkopt rozsmarowujemy masę kakaową, przykrywamy biszkoptem ciemnym, w którym należy wcześniej wykroić kieliszkiem dziurki. Następnie do otworów w ciemnym cieście wkładamy pokrojone w plasterki banany, wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do zastygnięcia. Na galaretkę rozsmarowujemy masę z serków homo, układamy na niej wcześniej wykrojone z ciemnego biszkopta kółka, następnie rozsmarowujemy masę cytrynową, na masę układamy owoce i zalewamy galaretką.
Żródło: J. Armatys, G. Węc:" Przepisy kulinarne mojej babci, mojej mamy i moje".Cz. II. Oficyna Wydawnicza KARAT, Tarnów 1995, s. 150-152
Nadesłał: Justyna <jus100@interia.pl>Jest pyszna, choć przyznaje, że jej zrobienie zajęło mi pól dnia i masa wciągała cały czas galaretke, ale efekt i tak był super Nadesłał(a): paula <paula_d5@gazeta.pl> 2006-04-12 06:04:53
okropny, nie da się jeść!!! Nadesłał(a): bocian 2006-06-16 15:06:40
Dla mnie NIEBI W GĘBIE ;P ale... zamiast robić budyń lepiej kupić gotowy (najlepsza margaryna do mas to "bielska" ) Po drugie ja zrobiłem sobie z tektury taką "formę" bez dna i nic mi sie nie wylewa i każda warstwa jest równa :D a nie półokrągła :( ZAWALIŚCIE wyglada w przekroju :) puszystego leniuchowania!!! Nadesłał(a):