Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3571 razy.
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków,
pęczek dymki,
1 mały słoiczek 'lekkiego' majonezu,
1 jogurt naturalny (niekoniecznie).
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, uważając, żeby były lekko twarde. Gdy ziemniaki przestygną, obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Mieszamy z pokrojoną w plasterki cebulką i grubo pokrojonym szczypiorem. Doprawiamy majonezem. Jeżeli chcemy, aby sałatka była 'lżejsza', bierzemy pół słoiczka majonezu i pół słoiczka jogurtu. Sałatka jest lepsza nieco schłodzona. Można dodać jeszcze pół zielonego, pokrojonego ogórka. Takie sałatki jedzą w Danii Nadesłał(a): Myszka <kmyszka2@tlen.pl> 2006-02-24 13:02:13
Rewelacja, ale ja dodaję zamiast dymki koperek i czosnek, oczywiście do wersji z ogórkiem. Doskonała do grila. Pozdrawiam Nadesłał(a): Annitta 2006-06-13 11:06:26