<- Warzywna z orzechamiLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiWitaminowa sałatka letnia ->

PDF Drukuj

Wiosenna sałatka z gotowanych mł.ziemniaków

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3571 razy.


12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków,
pęczek dymki,
1 mały słoiczek 'lekkiego' majonezu,
1 jogurt naturalny (niekoniecznie).
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, uważając, żeby były lekko twarde. Gdy ziemniaki przestygną, obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Mieszamy z pokrojoną w plasterki cebulką i grubo pokrojonym szczypiorem. Doprawiamy majonezem. Jeżeli chcemy, aby sałatka była 'lżejsza', bierzemy pół słoiczka majonezu i pół słoiczka jogurtu. Sałatka jest lepsza nieco schłodzona. Można dodać jeszcze pół zielonego, pokrojonego ogórka.

Takie sałatki jedzą w Danii
Nadesłał(a): Myszka <kmyszka2@tlen.pl> 2006-02-24 13:02:13

Rewelacja, ale ja dodaję zamiast dymki koperek i czosnek, oczywiście do wersji z ogórkiem. Doskonała do grila. Pozdrawiam
Nadesłał(a): Annitta 2006-06-13 11:06:26


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności