500g makaronu (spagetti (grubosc nr 3 lub 5)
50 g boczku lekko wedzonego
1 mala cebula
2 lyzki oleju(oliwy)do smazenia
4 zoltka
2 - 3 kopiaste lyzki sera parmezan startego na prawie make
sol
pieprz
Makaron ugotowac w osolonej wodziez dwiema kroplami oliwy azeby uniemozliwic sklejanie podczas gotowania, nie zupelnie na miekko a na (al dente) tak azeby czuc jego twardosc na zebie.
Boczek pokrojony w kosteczke wraz z cebula przesmazamy na oliwie lub oleju, zoltka rozetrzec z serem na pulchna mase.
Nastepnie zahartowany zimna woda i odsedzony makaron polaczyc blyskawicznie z goracym tluszczem z boczku (mozna polaczyc rowniez wszystko t.z cebula boczek i makaron) dokladnie wymieszac trzymajac wszystko na lekkim ogniu.
Nastepnie dodac roztarta mase zoltkowo parmezanowa.
Mozna tez na osobnym talerzu podac zolko z parmezanem (jedno na osobe + 1 lyzka sera parmezan)
Buon Apetito
Nadesłał: izabela zobel <poloniaviaggi@alice.it>jesteście głupi a makaron byl do kitu
Nadesłał(a): 2006-03-23 12:03:12
ty nie masz pojęcia o Carbonarze..:((( bleee... Nadesłał(a): USZY <mecu@poczta.onet.pl> 2006-08-11 16:08:51
jak sie nie znacie na jedzeniu, dwa pierwsze kometarze , to sie do tego nie zabierajcie. Isabel podala wspaniale przepisy, polecamy, smacznego, pozdrawiam isabel Nadesłał(a): krzysztof zamojski 2006-09-21 10:09:39