<- Grzybek zwyczajny bardzo dobryLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżIndyjskie placki ->

PDF Drukuj

hiszpańska tortilla

Dodano: 2006-01-27 11:38:11
Zmodyfikowano: 2006-09-18 16:51:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8283 razy.


ziemniaki
jajka
pół cebuli
olej do smażenia
sól


ZASADA JEST TAKA NA 1 SREDNI ZIEMNIAK 2 JAJKA
ziemniaki obieramy kroimy w cienkie talarki
cebulke w kosteczke
na patelni rozgrzewamy olej smazymy cebulke i ziemniaki solimy na malym ogniu az ziemniaki beda miekkie
w misce roztrzepujemy jajka z sola i pieprzem
gdy ziemniaki beda miekie przesypujemy do miski z jajkami mieszamy
ta sama patelnie rozgrzewamy z odrobina oleju
wlewamy ziemniaki z jajkami
czekamy ok 4min
teraz najtrudniejsze
bierzemy duzy taletrz lub półmisek i nakrywamy nim patelnie szybkim ruchem obracamy tak by upieczoną stroną do góry
ponownie ta sama patelnie rzgrzewamy mocno z odrobina oliwy i zsuwamy placek
czekamu 3-4 min i zsuwamy na polmisek
kroimy jak tort
WYDAJE SIE ZKOMPLIKOWANE ALE JEST PROSTE A PRZEZUCANIE WCALE NIE TRUDNE
UWAGA:ZIEMNIAKI SMAZA SIE OK 20 MIN I TRZEBA JE MIESZAC PATELNIA MUSI BYC TEFLONOWA INACZEJ SIE NIE UDA
ja biore na srednia patelnie ok 6-7 ziemniakow
danie jest bardzo sycace
zycze smacznego

Nadesłał: ola <pawlowska22@poczta.onet.pl>
Ten sam przepis jest w lipcowym numerze "Logo" :D
Nadesłał(a):

A w "LOGO" jest wskazane źródło i autor?
Nadesłał(a): MM 2006-07-10 10:07:20


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności