<- Tarta z gruszkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTarta z twarozkiem i jezynami ->

PDF Drukuj

Tarta z jabłkami - ładna i mniamuśna :o)

Dodano: 2006-04-06 13:38:03
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 3431 razy.


C i a s t o:
20 dag mąki (najlepiej krupczatki)
5 dag cukru pudru
10 dag PRAWDZIWEGO masła
łyżka śmietany
żółtko

J a b ł k a:
parę jabłek, koniecznie winnych
trochę cukru
ew. cukier waniliowy

B e z a:
białko
2 czubate łyżki cukru
cynamon

Jabłka obrać, posiekać, udusić na małym ogniu. Do gotowych dodać cukier do smaku, jak kto lubi. Mogą być uduszone na papkę, mogą być kawałki.
Kiedy jabłka się duszą, składniki kruchego ciasta posiekać, zółtko i śmietanę najlepiej dodać pod koniec siekania. Zagnieść szybko , uformować placek i schować do zamrażarki. Białko schować do lodówki.
Po ok 30 minutach rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Ciasto rozwałkować, rozciągnąć, lub w inny sposób spłaszczyć i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką formę do tart (moja jest nieduża, ma średnicę talerza, i to na taką blaszkę są proporcje). Nada się też tortownica. Podziubać widelcem. Upiec na złotobrązowo. Na gotowy spód wyłożyć masę jabłkową.
Białko ubić trzepaczką, kiedy będzie już prawie ubite dodać cukier i ubijać, aż masa będzie biała i jedwabista. Dodać sporo cynamonu. Rozgrzać grill w piekarniku. Bezę wyłożyć na jabłka, ładnie rozsmarować. Tartę wstawić pod grill, nie zamykać drzwiczek i bacznie obserwować. Kiedy beza się przyrumieni na złotobrązowo (chwikla dosłownie) wyciągnąć.

Tarta jest łatwa i bardzo smaczna. Beza nie jest chrupiąca, tylko taka piankowa. Można jeść od razu po wyjęciu spod grilla. Smacznego :o)


Nadesłał: Kasia Sz. <>
a jest maslo nieprawdziwe? ;)
Nadesłał(a): 2006-05-15 16:05:11


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności